sobota, 10 października 2015

Drzewka arganowe

Rosną ich tysiące naokoło Agadiru, a zbiory owoców odbywają się raz w roku w miesiącach od czerwca do września. Argan jest zwany złotem Maroka i nie dziwne, bo niesie ze sobą wiele korzyści. Owoce arganu zbiera się, jak już spadną na ziemię, gdy ich kolor będzie barwy żółtej z domieszką brązowego. W środku owoców znajdują się brązowe pestki, które po rozłupaniu, dają orzech przypominający pestkę dyni. Po zmieleniu i przeciśnięciu orzechów arganu, wytwarza się olej. Skórki z owoców stosuje się jako pożywienie dla zwierząt, np. dla owiec. Prawdziwy olej arganowy nie jest tani, co wynika z ilości owoców, jaka potrzebna jest do wytworzenia oleju. Żeby uzyskać litr oleju potrzebne są 32kg owoców arganu. Aby powstał olej spożywczy, orzechy praży się, by osiągnęły brązowy kolor. Prażenie powoduje powstanie ładnego lekko orzechowego posmaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz